www.vanduintotdijk.nl © 2018
van duin tot dijk
dierenartsen
HOME
Hond
Gezelschapsdieren
Vrieskou

Let er bij lage temperaturen op dat de hond in beweging blijft bij het uitlaten en niet langdurig stil zit of ligt. Dit kan namelijk tot onderkoeling leiden, zeker bij honden met een korte vacht.
Kijk ook uit dat de hond niet te nat wordt als het vriest. Door water verliest de vacht zijn isolerende kwaliteiten en koelt de hond sneller af. Houdt een natte hond dus goed in beweging en droog hem bij thuiskomst meteen af.
IJs

Voor uw hond kan ijs op de straat net als voor u problemen geven, het uitglijden
kan voor spier- en peesblessures zorgen.
Verder kan ijs de voetzooltjes beschadigen doordat het, zeker in combinatie met sneeuw, hele scherpe randen kan hebben.

Verder is het heel belangrijk om goed op te letten als de hond losloopt, vooral als de dooi optreedt! De hond kan niet inschatten of het ijs sterk genoeg is om zijn gewicht te dragen en ziet alleen een witte vlakte waar hij overheen kan lopen. Zeker als hij dat voorheen wel kon doordat het hard vroor, terwijl het nu niet meer veilig is. De hond zakt door het ijs en zal niet meer zelf uit het water kunnen komen, omdat er weinig houvast is en ook omdat door de kou de spieren al snel verstijven. Let op uw eigen veiligheid in zo'n situatie, hoe moeilijk het ook is! Als het ijs de hond niet meer kan dragen zal dat voor uzelf al helemaal niet meer gelden.
Hond en de winter
Vakantie check - hartworm
Leptospirose
Het gebit